Typisk køber man en hundefrakke til små hunde. Små hunde formodes at fryse mere end store hunde. I virkeligheden har det ikke noget med hundens størrelse ar gør, men i langt højere grad, hvilken race den tilhører. Det der afgør om en hund har brug for en hundefrakke, handler om dens pels og om hvorvidt den har underuld eller ej. Hunde der bliver klippet kort, i perioder uden for sommeren, bør alle have en hundefrakke, uanset om de har underuld eller ej. En kortklippet hund vil altid føle kulden indtil deres pels er vokset nogenlunde ud igen.

Hunderacer der kan få brug for hundefrakke

Bichon Havanais, Bichon Frise, Coton De Tulear, Puddel, Malteser og Shittzu er eksempler på hunderacer der ikke har underuld. Alle nævnte racer har lang pels som kræver en del pasning, hvis de ikke bliver klippet. Bliver de ikke klippet er det ikke sikkert de har brug for en hundefrakke. Bliver de klippet har de helt sikkert brug for en hundefrakke, med mindre de kun bliver klippet midt på sommeren. Fordi de ikke har noget uld lag tæt på kroppen, bliver de meget følsomme overfor kulden, når deres pels bliver klippet af.

Hunde af sydlig oprindelse kan uanset race også have brug for en hundefrakke.

Underuld, pels og fældning

Bichon Havanais, Bichon Frise, Coton De Tulear, Puddel, Malteser og Shittzu er både eksempel på hunderacer uden underuld og eksempel på hunde der ikke fælder.

Deres pels bliver lang og skal passes. Hunden skal have bad jævnligt og den skal børstes og redes stort set hver eneste dag. Racerne har ikke underuld, så de har brug for deres lange pels for at holde varmen. De fælder ikke på samme måde som hunde med underuld. De taber hår på samme måde som mennesker. Deres pels har en funktion at holde hunden varm. Klipper du en af disse racer fratager du dem altså deres forsvar mod kulden og bliver nødt til at erstatte det med en hundefrakke.

Sammenhængen mellem underuld og allergi

Der er en sammenhæng mellem underuld og allergi. Bichon Havanais er et eksempel på en af de racer der kaldes allergivenlige. De fleste mennesker med let til moderat allergi kan godt tåle at være i selskab med en Bichon Havanais, både hvis den er i fuld pels, eller hvis den er blevet klippet.

Allergien skyldes oftest underulden. Bichon Havanais har ikke underuld. Mennesker med meget svær allergi kan godt reagere på Bichon Havanais, men i de tilfælde har det ikke så meget med underuld og pels at gøre i det hele taget. I de tilfælde er der tale om en svær allergi som stort set omfatter alle dyr med pels eller hår.

Underuld spiller en rolle i flere forbindelser

Underuld er en brik i flere aspekter, når der er tale om hunderacer. Hunderacer med underuld fælder flere gange om året. Hunderacer uden underuld fælder ikke og er allergivenlige, men de kræver meget pasning og muligvis også en hundefrakke.